Begeleiding

Opvoeden is een van de meest waardevolle, maar ook uitdagende taken in het leven. Je doet als ouder je best om je kind te ondersteunen, te beschermen en te begeleiden naar een gezonde en gelukkige toekomst. Toch kunnen er momenten zijn waarop je als ouder tegen problemen aanloopt die niet eenvoudig op te lossen zijn. 

 

Pestproblematiek is daar een voorbeeld van. Het kan een diepe impact hebben op je kind, zijn of haar zelfvertrouwen en zelfs op jullie hele gezin.

Ik kan jullie helpen als

  • Je kind wordt gepest en je weet niet hoe je dit kunt aanpakken.

  • Je merkt dat je kind somber, onzeker of angstig wordt door negatieve ervaringen.

  • Je zoekt advies over hoe je je kind kunt ondersteunen bij pestgedrag.

  • Je hebt het gevoel dat de school te weinig doet om het pestprobleem op te lossen.

  • Je wilt beter leren omgaan met je eigen emoties en zorgen rond pesten.

  • Je kind heeft moeite om voor zichzelf op te komen en straalt weinig zelfvertrouwen uit.

  • De gevolgen van pesten veroorzaken spanning binnen je gezin.

  • Je wilt samenwerken met school of instanties om een veilige omgeving te creëren.

  • Je bent op zoek naar een plek om ervaringen te delen en steun te vinden bij andere ouders.

  • Je kind vertoont signalen zoals angst, verdriet of boosheid als resultaat van het pesten.

Individuele begeleiding tijdens pesten: Steun op maat voor kind & ouders

Pesten kan een zware impact hebben op een kind. Het kan gevoelens van angst, onzekerheid en verdriet veroorzaken, en het kan de zelfwaardering aantasten. Als pedagoog bied ik individuele begeleiding voor kinderen die gepest worden, zodat ze zich gehoord, gesteund en begrepen voelen.

Tijdens de begeleiding richt ik mij op het bieden van een veilige ruimte waar het kind zijn of haar gevoelens kan uiten zonder angst voor oordeel.

Samen werken we aan:

  • Emotionele verwerking – Je kind leert omgaan met de negatieve gevoelens die gepaard gaan met pesten, zoals verdriet, boosheid en angst.
  • Zelfvertrouwen en assertiviteit – Ik help je kind zijn of haar zelfbeeld te herstellen en versterk de vaardigheden om voor zichzelf op te komen in moeilijke situaties. 
  • Sociale vaardigheden en coping-strategieën – We oefenen met manieren om om te gaan met pesten, zoals assertieve communicatie en zelfbescherming, zodat je kind sterker in sociale situaties kan staan. De methodiek die ik hier voor gebruik is bijvoorbeeld de Sta Sterk training van Kenniscentrum Omgaan met Pesten.
  • Communicatie met school – Ik werk samen met jou en school om een integrale aanpak te waarborgen en een veilige omgeving te creëren voor het kind.

 

Het doel van deze begeleiding is niet alleen om je kind door de pijnlijke ervaring heen te helpen, maar ook om hem of haar te leren hoe ze sterker en veerkrachtiger kunnen worden.

Begeleiding na pesten: Nazorg voor kind & ouders

Pesten laat diepe sporen na, zelfs als het stopt. Kinderen kunnen worstelen met onzekerheid, angst of een negatief zelfbeeld. Als pedagoog bied ik professionele nazorg om je kind te helpen deze ervaring te verwerken, zijn of haar zelfvertrouwen te herstellen en weer stevig in zijn of haar schoenen te staan.

Tijdens de begeleiding werk ik samen met je kind, jou als ouder en eventueel school om een veilige omgeving te creëren.

We focussen op:

  • Verwerking en emotionele veerkracht – Je kind leert omgaan met emoties en krijgt handvatten om nare ervaringen te verwerken.
  • Zelfvertrouwen en weerbaarheid – Samen werken we aan een positief zelfbeeld en sociale vaardigheden. De methodiek die ik hier voor gebruik is bijvoorbeeld de Sta Sterk training van Kenniscentrum Omgaan met Pesten.
  • Ouderbegeleiding – Hoe kun je als ouder je kind het beste ondersteunen in deze periode en hoe ga je zelf met de situatie om?
  • Samenwerking met school – Indien nodig help ik bij communicatie met school en het waarborgen van een veilige leeromgeving.

Nazorg is maatwerk. Elk kind verwerkt pesten op zijn eigen manier. 

Community

Naast de individuele begeleiding kun je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een veilige online community waar je in contact kunt komen met andere gezinnen die vergelijkbare ervaringen delen. Hier kun je verhalen uitwisselen, vragen stellen en steun vinden.

Hoe ziet deze begeleiding eruit bij de Anti-Pest Pedagoog?

  1. We starten altijd met een gratis intake, waarin ik jullie situatie en behoeften in kaart breng.
  2. Aan de hand van de intake maak ik een inschatting van hoe de begeleiding eruit komt te zien. Ik stel een pakket samen met het aantal sessies, eventuele trainingen en stuur dit voorstel naar je toe.
  3. Wanneer jij volmondig 'Ja!' hebt gezegd tegen deze investering in jouw gezin, kan de begeleiding starten!
  4. De begeleiding kan opstarten (ambulant of online).

Alles in één

 Versterken van weerbaarheid en zelfvertrouwen

 Ontwikkelen van sociale vaardigheden

 Ouders ondersteunen

 Bieden van praktische tools en oefeningen

✓ Creëren van een veilige en steunende thuisomgeving

✓ Opstellen van een plan voor langdurige oplossing

Aandacht voor het hele gezin

Wil je meer weten?

En ben je benieuwd of deze vorm van begeleiding passend is voor jullie gezin? Neem vrijblijvend contact.

 

Ben je leerkracht, mentor, IB'er of jeugdhulpverlener en ben je benieuwd of begeleiding van de Anti-Pest Pedagoog geschikt is voor een kind of jongere die jij kent? Neem dan vrijblijvend contact op om de casus anoniem te bespreken.